Alles is licht en donker

Systemisch werk, Verhalen van mijn pen

Voor mij is alles licht en donker, en ik leef ook mijn schaduwkanten. Ik moet wel. Doe ik het niet, dan gaan ze bonzen op de deur; ook zij willen tijd en aandacht van mij. Er was een tijd, eigenlijk nog niet zo heel lang geleden, dat ze er niet waren. Niet voor de buitenwereld. Ik zeg niet dat ik leefde voor de schone schijn, nee, dat niet. Maar ik duwde ze wel heel ver weg. En uiteindelijk gaat het dan in je scheuren.

Eigenlijk vind ik die schaduwkant van mensen wel leuk: de ‘naughty’ kant, de boze kant.

En al die kanten die we liever niet laten zien. Het vertelt zoveel over jou en je behoeftes. Wanneer we contact maken met die kant, weten we vaak beter waar we naartoe willen. Anders ben je eigenlijk een stuurloos schip dat maar één kant op wil, en laten we wel wezen: het is nog nooit zo donker geweest of het is weer licht geworden.

‘De dood. Hij is er gewoon’

De dood.Hij is er gewoon.De dood van mijn opa op jonge leeftijd maakte dat een gezin uiteenviel en nooit helemaal meer samenkwam.De dood maakte dat er niet over de dood gesproken werd; het verdriet, de pijn, de angst, werden niet genoemd.De vraag is of het leven écht...

‘Ze heeft ruimte nodig, ruimte om weer bij haarzelf te komen. Ruimte om zichzelf te voelen in alles wat speelt.’ 

Bij binnenkomst is ze duidelijk uitgeput. Ondanks een succesvol bedrijf, een liefhebbende partner en twee kinderen voelt ze zich overweldigd. Jaren van vermoeidheid en een afnemend libido hebben haar onzeker gemaakt. Elke ochtend is een strijd, en het lukt haar al maanden niet meer om haar kinderen naar school te brengen. Overweldigd door schuldgevoelens vraagt ze zich af: “Wie ben ik nu?”

‘Bij haar ben je oké wie je bent’

Joanne is een mooie spiegel om in de diepte jezelf te mogen ontmoeten. Bij haar ben je oké wie je bent en mag je ervaren dat het oké is om te voelen waar jouw behoeften liggen. Na de helende reis voelde ik mij lichter. RomanieHypnotherapeute