‘De dood. Hij is er gewoon’

Verhalen van mijn pen

De dood.
Hij is er gewoon.
De dood van mijn opa op jonge leeftijd maakte dat een gezin uiteenviel en nooit helemaal meer samenkwam.
De dood maakte dat er niet over de dood gesproken werd; het verdriet, de pijn, de angst, werden niet genoemd.
De vraag is of het leven écht gevierd werd.
De dood.
De dood van mijn opa is nu nog voelbaar in mijn familie.

Deze week bezocht ik voor het eerst het graf van mijn opa. Overwoekerd, verwilderd en verlaten. Onze handen grijpen als vanzelf het onkruid; we wieden, maken schoon en ruimen op.

“Het heeft liefde nodig,” zeg ik tegen mijn nicht die over is vanuit Amerika.

Ik overleg met mijn moeder: “Wanneer gaan we schoonmaken?” En tegelijkertijd krijg ik een foto van mijn oom; hij heeft het schoongemaakt, met liefde.

Alles is licht en donker

Voor mij is alles licht en donker, en ik leef ook mijn schaduwkanten. Ik moet wel. Doe ik het niet, dan gaan ze bonzen op de deur; ook zij willen tijd en aandacht van mij. Er was een tijd, eigenlijk nog niet zo heel lang geleden, dat ze er niet waren. Niet voor de...

‘Ze heeft ruimte nodig, ruimte om weer bij haarzelf te komen. Ruimte om zichzelf te voelen in alles wat speelt.’ 

Bij binnenkomst is ze duidelijk uitgeput. Ondanks een succesvol bedrijf, een liefhebbende partner en twee kinderen voelt ze zich overweldigd. Jaren van vermoeidheid en een afnemend libido hebben haar onzeker gemaakt. Elke ochtend is een strijd, en het lukt haar al maanden niet meer om haar kinderen naar school te brengen. Overweldigd door schuldgevoelens vraagt ze zich af: “Wie ben ik nu?”

‘Bij haar ben je oké wie je bent’

Joanne is een mooie spiegel om in de diepte jezelf te mogen ontmoeten. Bij haar ben je oké wie je bent en mag je ervaren dat het oké is om te voelen waar jouw behoeften liggen. Na de helende reis voelde ik mij lichter. RomanieHypnotherapeute